Soorten lichamelijke handicaps

Er zijn diverse soorten lichamelijke handicaps en deze zijn ondergebracht in drie hoofdcategorieën. Hieronder een overzicht met een korte beschrijving en een aantal voorbeelden.

1Motorische handicap

Mensen met een motorische handicap hebben de hulp nodig van anderen met alledaagse taken zoals douchen en aankleden. Ze zijn mentaal wel gezond en het is belangrijk om hen te behandelen als ieder ander. Zij kunnen aangeven wanneer ze hulp nodig hebben. Voorbeelden van een motorische handicap is de ziekte van Parkinson of een dwarslaesie.

Zintuiglijke handicap

Hierbij gaat het om mensen met een beperking wat betreft de zintuiglijke waarneming. Zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Sommige mensen worden doof of blind geboren, maar mensen kunnen ook door een ongeluk of ziekte hun vermogen om te zien of horen verliezen.

Chronische handicap

Mensen met een chronische handicap, hebben een orgaan dat niet goed meer functioneert. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om een slecht functionerende lever, hart, nieren of longen. Ze zijn meestal wel beperkt, maar niet per sé afhankelijk van andere mensen. Astma en suikerziekte zijn veelvoorkomende chronische handicaps.