Fitnessen met een handicap

fitness-in-rolstoelSporten is goed voor iedereen, van jong tot oud en voor gezonde mensen tot mensen met een beperking. Veel sporten zijn ook geschikt voor personen met een handicap, zoals rolstoelbasketbal.

Ook fitness is uitermate geschikt voor mensen met een beperking. Je kunt bij fitness namelijk samen met een trainer een persoonlijk programma samenstellen dat gericht is op de specifieke mogelijkheden en wensen van de sporter. Afhankelijk van de beperking van de sporter, kun je dus een trainingsschema maken.

Voor mensen in een rolstoel is fitness ook heel geschikt. Veel toestellen zijn gewoon toegankelijk. In de fitnesszaal kunnen personen in rolstoelen zich richten op het trainen van bijvoorbeeld hun armen en borstspieren.

Dat je met een beperking prima kunt fitnessen bewijst onderstaand filmpje, waarin je een gewichtheffer met één been maar liefst driehonderd kilo ziet liften. Hij bewijst dus dat fitnessen echt niet alleen voor gezonde mensen zonder fysieke beperking is!

fitnessen-met-handicap-rolstoel

De juiste fitnessoutfit

Wanneer je een beperking hebt, is fitnessen misschien niet het eerste waar je aan denkt. Het is dus goed mogelijk dat je niet beschikt over de juist fitnessoutfit. Toch is het belangrijk dat je aandacht besteedt aan functionele fitnesskleding. Dat zal je prestatie namelijk ten goede komen. Wat je draagt, zal per persoon verschillen, omdat iedereen andere fysieke beperkingen heeft. Een paar algemene regels: kies minstens voor een T-shirt en lekker zittende broek waarin je je zo goed mogelijk kunt bewegen. Daarnaast is het van belang om goede sportschoenen met vering te dragen, zodat je je knieën niet onnodig belast. De fitnesszaal van een sportschool mag je meestal niet betreden met buitenschoenen. Zorg er dus voor dat je een paar gymschoenen voor binnen draagt tijdens het fitnessen. Voor leuke inspiratie, zie de onderstaande samenstelling.

fitnessoutfit-scapino