Blindengeleidehond

blindengeleidehondHonden zijn niet alleen geweldige huisdieren, maar ze kunnen ook een uitstekende hulp zijn voor blinde mensen. Niet alle rassen zijn geschikt voor deze training. Meestal worden Labradors, Golden Retrievers of Herdershonden gebruikt. Wat kunnen deze blindengeleidehonden allemaal?

Veilige weg

Eén van de belangrijkste taken van een blindengeleidehond is het baasje waarschuwen voor obstakels op de weg en dergelijke. Op die manier kan iemand die blind is, toch gewoon ergens heen lopen.

Aangeven

In huis kan de hond bijvoorbeeld helpen met aankleden door de kledingstukken aan te geven. Maar dat is lang niet alles, ze kunnen natuurlijk ook de krant brengen of andere spullen.

Beste vriend

Zo’n hond is niet alleen een onmisbaar hulpmiddel, maar ook de beste vriend van de mens. Het gezelschap van een blindengeleidehond doet ook wonderen voor het mentale welzijn van iemand die blind is. Ze hebben immers een vriend erbij die hen altijd begeleidt en zorgt voor gezelligheid.

Braille

Het schrift dat blinde mensen wel kunnen lezen, heet braille. Dit is, naast het hebben van een blindengeleidehond, een groot hulpmiddel. Er zijn tegenwoordig niet alleen boeken in braille, maar ook zelfs geboortekaartjes en kerstkaarten. Zo worden de mogelijkheden met tekst voor mensen die blind zijn, steeds uitgebreider dankzij braille.